söndag 11 maj 2014

Vårstädning i bildarkivet


Ibland lönar det sig att gå igenom gamla bilder. Den här tog jag för några år sedan och har sedan glömt bort den. Gillar den, upptäcker jag nu. Jag är inne i en stor upprensning där jag går igenom bildarkivet, med laserblicken påkopplad, och jag tänker bara behålla de bilder som verkligen är bra. Sedan blir det en ny hemsida med två eller högst tre projekt med kanske 20-25 bilder vardera. Får se om damen ovan fortfarande håller om någon månad, i så fall åker hon in i en av projektmapparna.

Det ÄR svårt att se sina bilder utifrån och veta vad som är bra. Många gånger bidrar minnet av själva fototillfället till att man blir onödigt positivt inställd och okritisk till bilden. Eftersom andra betraktare rimligtvis inte är tankeläsare så gäller det att riva av sig känsloskalet och sätta sig naken i åskådarbänken.

Men att förhålla sig osentimental till sina egna bilder är skitsvårt. Foton jag för fem, sex eller sju år sedan tyckte var mer eller mindre mästerverk framstår idag som ganska mediokra. Visst finns det några som håller, men inte fan är det många. Den gamla sanningen att man ska vara glad om man tar fler än två-tre riktigt bra bilder per år stämmer verkligen. Självkritik är en fotografs bästa vän.

Barn i Gamla stan


Storkyrkoskolans skolgård i Gamla stan.