lördag 30 oktober 2010

The machine that goes ”PING”

Underwood goes to Hollywood. Not.

Varför låter datorer på film så infernaliskt? De blippar och bloppar och frrurrrar och svirrar. Futuristiskt så det förslår. Är det en outtalad överenskommelse i filmbranschen, en hederskodex ljudläggare emellan, att man använder ”moderna” och ”trovärdiga” hittepå-ljud så fort det knappas på ett tangentbord? Om det zoomas in i ett fotografi på skärmen (här känner för övrigt skärpan inga gränser, ibland kan hjälten även zooma runt hörn) – ja, då hummar och blippar det elektroniskt så det står härliga till. En vanlig googling genererar ett pulserande som vore det ett gigantiskt Independence Day-rymdskepp på ingång ... Och RIKTIGT avancerade filmdatorer klarar till och med att visa meddelanden med blinkande bokstäver som hackas fram i takt med något slags printerljud.

I en film jag såg en gång (minns inte titeln nu) scrollade datorn själv ner i ett dokument och markerade sedan ett stycke och plingade uppfordrande i takt med markörens menande blinkande. Realistiskt? Skulle inte tro det.

Jag vet inte vad ni har för maskiner hemma, men mina varken låter eller uppför sig så där extraordinärt verklighetstroget. När kommer den första tysta filmdatorn att se dagens ljud?


BILDEN: Bibliotek i Lettland.

tisdag 26 oktober 2010

Korsteckentestet

Russel Crowe bad frenetiskt i stolen framför oss

Hemma igen, helskinnade. Och det så klart enbart tack vare den vidskepliga flygpersonalen som gjorde korsteckentestet innan start: ”Cabin crew, arm slides, cross check and report, please”, vilket som de flesta vet betyder ”kabinpersonal, glid armarna i läge, testa korstecknet och rapportera, tack”.

Den låter lite larvig, den där ramsan, men det är ett måste innan take-off, så mycket har jag förstått. Allt för att blidka Den Store Flygledaren däruppe. Och det är ju klart att människor som utmanar ödet varje dag kan acceptera att de framstår som lite löjliga, det är ett billigt pris för att klara livhanken. Man vill ju inte riskera att landa i en skyskrapa bara för att korstecknet inte fungerar.

Så tack för att ni gjorde det skämmiga korsteckentestet, cabin crew! Det gick ju vägen den här gången också.


BILDEN: På planet till New York.