torsdag 7 februari 2013

Emil Guirons änka


Jag blev nyfiken på Emil Guirons änka. Vem var hon? Varför blev hon änka, dödade hon Emil? Gjorde hon det för att hon inte stod ut längre? Var det för att hon inte mäktade med Emils tyranniska sida? Den han visade när han kväll efter kväll, långt efter att Storkyrkans klockor slagit tolv, kom hemraglandes från sitt älskade Gyldene Freden. Kanske med karmosinrött läppstift på den solkiga kråsskjortan. Det vet vi inte, men det står helt klart att denne man länge gick med Döden vid sin sida.

Hur gick det då efter att Emil, sörjd av få saknad av ingen, lades i jorden? Hur klarade sig denna stackars ensamstående kvinna (och kanske mörderska) i 1920-talets brutala slumkvarter i Gamla stan? Blev hon också mördad? Vem var det som släckte den stackars kvinnan? Var det Emils bror som knivade henne för att komma över kapporna? (Officiellt "blodshämndsrelaterat", men alla visste.) Jag går in på butikens hemsida för att kolla. Måste få svar. Spännande!

Men där står det bara om Emil, naturligtvis. Och enbart bra saker. Hans kära änka (och antagligen den som befriade honom från hans jordliga ägodelar) nämns inte ens med namn. Inte ett ord om vilka tragiska händelser som troligtvis utspelade sig i ett dammigt magasin i en gränd i Gamla stan för nästan hundra år sedan.

måndag 4 februari 2013

Misslyckat bloggande


Nio dagar. Det är den tid jag lyckades hålla liv i varje-dag-bloggandet (i "#100blogg"). Ynkligt av mig. Jag bör genast gå och ställa mig i hörnet Svartmangatan/Tyska kyrkan och skämmas.

Men jag ska bli bättre! Målet är att få ut något i stort sett alla dagar. Jag märker att mitt fotograferande blir bättre när jag håller ett flöde. Och så har jag ju ett ansvar mot mina trogna läsare, vi är väl ändå ett härligt gäng på cirka tre personer.